Surdegsfrallor

Bästa prokrastineringssysslan; baka bröd! För några dagar sedan startade jag en surdegsgrund, eftersom mina dog för något halvår sedan och livet har varit lite intensivt sedan dess. Jag råkade då göra en ickevegansk, så var tvungen att använda upp den så pojkvännen kan ta del av nästa omgång bröd.
 
Hur som helst, frallorna blev så bra. Det är första gången jag använder våg istället för decilitermått, och det blev mycket bättre för annars tenderar jag överdriva med mjölet. 
 
 
Frallorna är i ugnen i 15-20 min, tills de är fina i färgen. Limpan jag gjorde blev tyvärr bränd, så får återkomma med tips där! 
 
Recept på surdegsfrallor
Blanda följande ingredienser dagen innan du gräddar. Låt jäsa över natten. 
1,5 dl surdegsgrund (jag använde rågsurdegsgrund)
4 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl (grovt eller finmalet kan man välja mellan själv. detta går såklrt att byta ut till annat mjöl)
400 g vetemjöl
 
Dagen då du ska grädda brödet rör du ner följande ingredienser i den existerande degen.
4 dl ljummet vatten
650 g vetemjöl
1 msk salt (rör ner det efter att du knådat. 
Knåda degen i matberedare i 5 min, dubbelt så lång tid utan matberedare. Ha ner saltet sist. gör till frallor, ca 16 st. Lägg på en plåt och låt jäsa i 2-3 timmar. Värm ugnen till 250 grader. Grädda i ugnen i 15-20 min. när du ställer in frallorna i ugnen kan du hälla 1 dl kallt vatten på nedansidan, så det bildas ånga just när du stänger luckan på ugnen. Då får bröden en härlig yta. 
 
Lycka till! 
 
 
 
 
 
Mat | |
Upp